Här kommer lite tips och tricks från Henrik Widaeus henrik.widaeus@sodertalje.se
Mediacentralen Södertälje www.edu.sodertalje.se
Kommentarer i diskussionsforum är välkomna! Editeringar och nya sidor också...

bonjiin.jpg


1. Ladda hem drivrutinerna till wiimote smoothboard :
www.boonjin.com/wp/2008/08/14/wiimote-smoothboard-045-beta Gratis!

Denna programvara gör att wiimoten gör saker på datorn. Exempelvis kan man bestämma att A-knappen på Wiimoten betyder vänsterklick, att B-knappen betyder högerklick och så vidare. Möjligheterna till inställningar framgår utav skärmdumpen här till höger och de andra som ligger under länken här under:

Se skärmdumpar >>2. Använd Windows egna bluetoothdrivrutiner För att Wiimoten och datorn ska kunna prata med varandra behövs en bluetoothkoppling. Att få detta att fungera smidigt är hela projektets lilla akilleshäl (som idag är löst i Vista, men inte XP - för övrigt en av de få gångerna man kan rekommendera Vista - se punkt 3). Drivrutinerna i datorn måste kunna prata med Wiimoten. Tyvärr har vissa datortillverkare installerat egna drivrutiner ovanpå Windows XP/Vista. Dessa pålägg kan inte alltid hitta Wiimoten. Problemet löser du lättast genom att stoppa in en bluetoothdongle (även om du har ett inbyggt bluetooth) och låter Windows installera donglen med sina egna drivrutiner! Annars får du försöka byta ut drivrutinerna. Windows egna går alltså alldeles utmärkt. Du behöver inte någon annan drivrutin (ex. Bluesoleil). Möjligen kan Uwe Schmidts wiimote projekt fungera precis tvärtom - det vill säga att det inte fungerar med Windows inbyggda drivrutiner - Se http://www.uweschmidt.org/ - och återkoppla gärna här om ni fått det att fungera. Arbetar i java.


wiimoteconnect.jpg
3. WiimoteConnect är ett fiffigt litet program som du hittar på http://www.wiimoteproject.com

För två wiimotar finns uppdateringen som också funkade med XP!
http://www.wiimoteproject.com/wiimote-and-bluetooth-connectivity/wiimoteconnect-(searching-beta-testers)-update(0-5)!!-please-test-it/

Äldre version:
http://www.wiimoteproject.com/index.php?action=downloads;sa=view;id=14

Programmet löser trasslet med installationsförfarandet. Du trycker på A och B knappen och vips så är allt igång! Wiimoteconnect söker upp wiimoten och sedan kan du välja vilket program du vill använda tillsammans med wiimoten - exempelvis wiimote smoothboard - wiimoteconnect startar då det valda programmet och allt är färdigt på
cirka 10 sekunder

Om inte ovanstående funkar prova Autoconnect fungerar nästan lika bra!

Om du inte får wiimoteconnect att fungera måste du gå in i kontrollpanelen och leta reda på en ny bluetoothenhet under Bluetoothikonen (ungefär som när du ansluter en mobiltelefon eller annan enhet).
penna.jpg4. Att bygga pennan...

  • Det senaste lyckade försöket började med ett besök i närmaste leksaksaffär Mamma Kom AB för att inhandla en "Invisible Writer dagbok" . Det är väldigt lätt att byta ut UV-dioden mot IR-diod i den magiska pennan! Skruva av toppen, spänn fast pennan i ett skruvstäd eller tejpa fast benen på UV-dioden, klipp av så nära diodhuvudet som det går, löd på IR-dioden.
  • Obs! Plus och minuspolen på dioden - alla dioder har en liten avfasning på en sidan - se till så att den hamnar på rätt sida.
  • Såg häromdagen att det går att köpa bara pennan utan boken för 25:-
  • På KMC i Södertälje har vi prövat många olika slags dioder och det har funkat med alla: en blå sort på Kjell & Co och flera olika dioder från kasserade fjärrkontroller.


5. Eller varför inte en pinne? Funderar på att bygga en lång pinne (som Onfinity ungefär) med hjälp av laserpekare 58012 på Kjell & Company. Känns stabil och har en momentan strömbrytare. En gammal kasserad radioantenn + diod så är man i hamn. Kan tänka mig att pinnen i videon här nedanför är byggd ungefär så:pinne.jpg
6. Att kalibrera tavlan - tryck A på fjärrkontrollen - Om du har ställt in whiteboard i smoothboardinställningarna får du upp en punkt att kalibrera mot (vilken sedan följs av tre andra) - Vinkeln och avståndet är viktigt... lite snett från vänster om du är högerhänt är att föredra - cirka 1,5 X diametern på tavlan är rätt avstånd - rikta wiimoten mot centrum av tavlan

calibration2.jpg
calibration.jpg


7. Ladda ner Promethean ActiveInspire Personal release utan kostnad

activeboard.jpg
Se bilden ovan :-)

http://www.prometheanplanet.com/server.php?show=nav.17508

pointofix.jpg8. Att skriva ovanpå skärmen och spara. Några program som skriver på skärmen är
http://www.screenmarker.com och http://www.pointofix.de/download.php . Gratis förstås! I den sistnämnda kan du dessutom spara filerna eller klistra in skärmdumparna i exempelvis Impress eller Powerpoint. Kolla också in FastStone Capture som skärmdumparna i den här Wikin är gjorda i.

screenmarker.jpgjing.jpg

FastStone Capture laddar du ner från http://www.portablefreeware.com/index.php?so=p och lyckan är gjord. Tänk att få varje färdig anteckning lagrad med datum och nummer som en pdf i en angiven mapp! Nöjer du dig inte med det får du gå på exempelvis Jing där du kan ftp:a lektionen rakt ner på en gemensam mapp på din och elevernas hemsida. Med Jing kan du också spela in sekvenser från lektionen. Sparas som en flashfil med ljud och skärminspelning. Gratis! Även http://www.jetscreenshot.com/ går att använda för att ftp:a skärmdumpar. (Pröva också Foxit Reader Portable V2.3 och Yod'm 3D V1.4)

9. Glöm inte bort den suveräna funktionen Outside Screen Toogles se andra bilden under dumpar där du kan bestämma vad som ska hända när du pekar på en plats något utanför tavlan. Exempelvis kan man ställa in högerklick, ctrl+c och ctrl+v på smarta ställen. Dessa platser kan märkas upp på Whiteboarden!

10. Att få det till verkstad i skolan (?!).
Med all rätt är många skeptiska (inklusive jag själv), men ju mer vi håller på desto mer tror jag på det här. Brukar börja med att använda wiimoten som presentatör (går att välja mellan presentatör, whiteboard eller både och i smoothboardprogrammet). Genom att konfigurera wiimoten som man själv vill ha den kan man få en riktigt trevlig presentatör för 350:- (brukar tända ett ljus framme vid whiteboarden och sedan låta nån person i publiken testa att flytta orden i http://www.xmleducation.co.uk/magnets.html och det brukar faktiskt funka - stearinljuset blir den IR punkt wiimoten behöver för att kunna arbeta som pekare/mus/interaktiv skrivtavla). Nästa steg blir att använda den med IR-pennan/pinnen och göra whiteboarden interaktiv. Just nu pågår försök på tre skolor i Södertälje/Nykvarn...

11. Kubfunktionen med fyra arbetsytor får du med hjälp av programmet Yod'm 3D V1.4 http://www.portablefreeware.com/download.php?id=1286 Snurra kuben med hjälp av ett kommando i Wiimoten och få till en spännande 3D känsla i klassrummet. Exempelvis kan du planera lektionen med hjälp av de fyra arbetsytorna. Funkar dessutom på XP. Är det aerofunktionen i Vista du är ute efter är nog det här att föredra. Men som alltid - Risk för sjösjuka!

kub1.jpg
Glöm inte att ha kul